Opvoedcontrole in Pendrecht
Dit artikel is geplaatst op May 2, 2005

  
 
Wethouder Geluk hier op bezoek in het Educatief Centrum Pendrecht.

Jan Booister schrijft:

Gezinscoaches pakken vanaf volgende maand Antilliaanse probleemgezinnen in Pendrecht aan. Het gaat om enkele tientallen huishoudens, vooral eenoudergezinnen. Desnoods zullen uitkeringen met twintig procent worden gekort.
Wethouder Geluk (integratie) wil zo afdwingen dat met name jongeren weer op het rechte spoor komen. De overlast die ze momenteel veroorzaken is te groot, vindt de bestuurder. Hij heeft het dan over geweld, drugsgebruik en -handel en andere vormen van overlast. De wethouder: ,,We gebruiken daar de drangvariant. We doen er alles om binnen te komen in die gezinnen en daar structuur aan te brengen.''
Eerder stuurde hij al gezinscoaches naar het Oude Noorden om Marokkaanse gezinnen weer op de rails te krijgen. Dat heeft geholpen, zonder dat daar op uitkeringen gekort hoefde te worden.
Rotterdam herbergt zo'n vijftienhonderd Antillianen die voor grote problemen zorgen. Een groot deel daarvan woont in Pendrecht. Geluk had daar graag forser ingegrepen - hij stuurt er nu twee gezinscoaches naar toe - maar heeft daar niet genoeg geld voor. ,,Er moet veel meer gebeuren,'' erkent hij.
Samen met burgemeester Opstelten overlegt Geluk met minister Verdonk (vreemdelingenzaken) om de instroom van Antillianen aan banden te leggen. Daarbij komt onder meer een voogdijregeling aan de orde. Die houdt in dat jonge Antillianen pas worden toegelaten als ze hier iemand hebben die voor ze zorgt.
Geluk ziet als complicatie dat Antillianen veel verhuizen. ,,We moeten ze beter volgen, zodat we ze beter kunnen begeleiden.'' Geluk wil verder een 'stadsbreed' team dat jonge Antillianen overal in Rotterdam in de gaten houdt.