Herinneringen kijken in Pendrecht
Dit artikel is geplaatst op May 12, 2005

  
 
Lieve, beste lezer,
De afgelopen tijd heb ik gewerkt aan een kunstopdracht voor gezondheidscentrum de Zuiderkroon in Pendrecht.
Ik heb 90 mensen geïnterviewd tussen de 11 en 94 jaar, waarvan 15 medewerkers van het gezondheidscentrum en 75 bewoners van de wijk Pendrecht.
Ik heb aan iedereen de vraag gesteld: Wil je mij een bijzondere herinnering vertellen.
Daarnaast heb ik iedereen gevraagd om een aandenken , een souvenir mee te brengen van die herinnering.
Ik heb al deze herinneringen uitgeschreven, foto’s gemaakt van de aandenkens en tekeningen gemaakt over de vertelde herinneringen.
Per persoon vormt zich een herinneringsdrieluik: een tekst, een foto en een tekening, afgedrukt op magneetfolies.
Deze drieluiken zijn geplaatst op metaalplaten. Deze platen hebben verschillende afmetingen en zijn verspreid door de gangen en wachtkamers van het centrum. De magneten zijn bevestigd met kettinkjes aan deze platen. Je kunt ze verplaatsen, je kunt er een beetje mee spelen.
Het vormt een beeldspoor van herinneringen door het gebouw.
Het belangrijkste is dat je als je in de wachtkamer zit, korte persoonlijke verhaaltjes kunt lezen met een foto en een tekening erbij. Het is weer eens wat anders dan een beduimelde ’Top Santé’ (of de ‘Arts en Auto’. Dat is ‘arts’ als in dokter, niet de engelse vertaling van ‘kunst’. Ik geloofde het ook niet maar het is een tijdschrift en het schijnt echt te bestaan!).
De herinneringen zijn anoniem. De kijker weet dus niet door wie het is verteld, man of vrouw, oud of jong, Afrikaans, Turks, Nederlands, enz. Daardoor staan de herinneringen centraal en zijn ze gelijkwaardig.
Ik heb met heel veel plezier dit werk bedacht en gemaakt. Toen ik al deze verhalen aan het verzamelen was kreeg ik het gevoel van Hmmm het is allemaal zo erg nog niet, er zijn nog steeds zoveel mensen met een goed verhaal. Ik vond het super dat al die mensen dat ook allemaal aan mij wilden vertellen.
Op 26 mei vanaf 16:00 wordt het gezondheidscentrum Zuiderkroon officieel geopend. Dat is dus een uitgelezen dag om te kijken wat er van die 90 herinneringen geworden is.
Ik wil je dus heel erg hartelijk uitnodigen om te komen kijken. Het zou me een groot plezier doen als jij er bent.
26 mei vanaf 16:00
Gezondheidscentrum Zuiderkroon
Vlissingenplein 3
Pendrecht
Hopelijk tot dan!
Miriam Reeders