Applaus en bloemen voor de spelers
Dit artikel is geplaatst op May 31, 2005

  
 
Waar ze ook optreden de zaal is altijd enthousiast. En het zijn hun eigen verhalen.
Helemaal links: Orkun Durmaz, dan Joke Huissen, Shannon Zaalman, Ino Braam, Gijs van Krimpen, Bep van Krimpen, Rineke de Graaf, Elske Lagrand en Koos Goedknegt. Zij hebben de stof aangedragen voor het toneelstuk Pendrecht en aan Stefan van Hees verteld.
Stefan maakte er een sluitend verhaal van en Kaat Zoontjes en Jeroen van der Lee maakten er mooie videobeelden bij.
Ook bijzonder is dat in het stuk over Pendrecht voor het eerst het bombardement van Rotterdam in de toneelstukken van het Rotterdams WijkTheater naar voren komt. Dat was in de eerdere stukken nog niet gebeurd. Overigens ook de watersnoodramp van 1953 komt in beelden naar voren.
Niet alleen triestigheid, want zoals Ino Braam in de rol van Opa zo mooi zegt: "In Suriname ligt de humor op straat". In Pendrecht ligt er volgens Elske en Rineke ook van alles op straat: "maar geen humor". Dat er wel te lachen valt in het stuk maken de komische taferelen in huize Gilbert duidelijk. Iedere keer als hij gebeld wordt, is hij te laat bij de telefoon en denkt Hakeem, dat hij nooit thuis is. Tot het moment dat Gilbert zelf belt. Dan is er natuurlijk niemand op de BOP om de telefoon op te pakken. Hij komt zelf maar en laat nog even wat zinnen uit het passende lied van Bram Vermeulen horen.
Schitterend toneelstuk dat Pendrecht. Mooi spel van bewoners als artiesten en fraai werk van het Rotterdams WijkTheater.
Hebt u het stuk nog niet gezien: surf naar www.rotterdamswijktheater.nl en reserveer een kaartje voor een volgende voorstelling.