Praten over problemen en over vitale dingen in Pendrecht
Dit artikel is geplaatst op Jun 10, 2005

  
 
Toen Khadija het brood bij de harira (Marokkaanse soep) uitdeelde kwamen de tongen van zelf los. Niet alleen door het eten trouwens. Khadija's gastvrijheid doet alle ijs makkelijk breken.

Drie studenten van de universiteit uit Tilburg wilden graag weten hoe een aantal mensen uit Pendrecht omgaan met de problemen in hun wijk en hoe ze toch blijven proberen om de wijk leuk te houden. Hafida, Khadija en Aicha (alle drie bewoonsters uit de Stavenissestraat)hadden een heerlijk 3 gangen diner gekookt voor de gasten van de studenten. De gasten van deze avond waren Yemal de voorzitter van het Turks Huis, de actieve buurtbewoners Meneer Hoogcarspel, Nancy Hartman en Annemarie Commijs, Michel Welles van TOS, Bien Hofman van de BOP en Duco de Bruijn van de deelgemeente. De komende weken volgen er nog 2 avonden met andere gasten aan tafel. In het begin was het vrij stilletjes aan tafel maar naar mate de maaltijd verder verliep kwamen de tongen behoorlijk los. Na het diner toen iedereen aan de koffie, thee en zelfgebakken koekjes zat stonden er een aantal concrete punten op papier.

Over zorg en gezondheid vond iedereen dat het open spreekuur bij de huisartsen terug moet komen en dat er een patientenraad opgericht moet worden.

Voor de Marokkanen in Pendrecht is er geen duidelijk aanlooppunt om problemen te bespreken, zoals het Turks Huis er voor de Turken is. Er zou een Marokkaans netwerk opgericht moeten worden waar ook activiteiten van TOS of de speeltuin bekend gemaakt kunnen worden want het bleek dat er een hoop Marokkaanse mensen niet van het bestaan van TOS en de speeltuin afweten.

Natuurlijk waren er nog meer punten maar dat is te veel om nu op te noemen. Op 22 juni is er een bijeenkomst waarop de belangrijkste punten van de drie avonden bekend gemaakt worden en besproken wordt hoe het aangepakt moet worden.