Het komt helemaal goed met Pendrecht
Dit artikel is geplaatst op Jun 13, 2005

  
 
Maar gelukkig verandert de realiteit sneller dan een imago. Riki Aarden, projectleider vastgoedontwikkeling bij woningcorporatie de Nieuwe Unie: Het tij is ten goede gekeerd, dat merken we op alle fronten. Los daarvan: als je Pendrecht vergelijkt met de oude stadswijken, zie ik ontzettend veel plussen. Er zit hier 'lucht' in de wijk, er is ruimte, ook voor opgroeiende kinderen, en natuurlijk staat Pendrecht als tuinstad ook bekend om haar groen: Zuiderpark, een ring van sportvelden en volkstuinen, een kinderboerderij en een prachtige heemtuin.
Maar net als de andere tuinsteden in Rotterdam is de wijk verouderd, en voldoet ze niet langer aan de eisen van de moderne tijd. Riki: "Wij realiseren ons dat je het tij niet alleen kunt keren door nieuwe woningen te bouwen. Je moet, ook als woningcorporatie, op meerdere fronten aan een wijk werken." Onder de campagnenaam 'Pendrecht Zet Door' is een actieprogramma van start gegaan dat rust op vijf peilers. Aanpak van overlast en criminaliteit bijvoorbeeld, maar ook integratie en burgerschap en economische ontwikkeling, onderwijs en werk.
Met een veelheid aan projecten en een strengere naleving van ebstaande regels, hopen de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Charlois en de Nieuwe Unie de leefbaarheid van de wijk te verbeteren en het imago op te krikken. Een stadsmarinier, een soort superambtenaar, ziet er op toe dat afspraken worden nagekomen en de diensten niet langs elkaar heen werken.

KWALIEIT ZAT

Een van de belangrijkste peilers blijft echter het verbeteren van het woningaanbod en de woonomgeving. de komende jaren worden alleen al in Pendrecht Zuid duizend woningen gesloopt, om plaats te maken voor (duurdere) nieuwbouw. Zo krijgt niet alleen de geboren en getogen Pendrechter de kans om anders en beter te gaan wonen, maar hoopt men ook qua bevolkingssamenstelling een meer gevarieerde wijk te creŽren. Riki: "Er staan tal van woningbouwprojecten op stapel de komende jaren. Projecten die nu spelen zijn bijvoorbeeld Nieuw Herkingen, Zuiderdiep en Schelphoek (zie artist impression); luxe maisonnettes en royale eengezinswoningen in ruime en rustige straten. Het gaat echt de goed kant op. Pendrecht heeft kwaliteit zat." De Pendrechters weten dat het helemaal goed komt met hun wijk.
Nu de rest van de Rotterdammers nog!
Info: www.atta.nl

KOOP GOEDKOOP

Pendrecht is een van de plaatsen waar de Nieuwe Unie het concept 'Koop Goedkoop' toepast; de bewoner koopt de woning en huurt de grond. Omdat de grondprijs niet bij het koopbedrag inzit, blijft de koopprijs en dus de hypotheek bescheiden.
En dat biedt een grotere groep mensen de kans een huis te kopen.
Meer weten? Kijk op www.denieuweunie.nl of www.koop-goedkoop.nl