Politiechef: 'Wie wil er in mijn schoenen staan?'
Dit artikel is geplaatst op Aug 16, 2005

  
 
De politie toonde zich bij de Ronde van Pendrecht eens van een andere kant. Klaas Noteboom, links en Simon Caarels, rechts, fietsten mee in de prominentenronde en de businesskoers. Op de foto krijgen zij de rugnummers opgespeld door Bep van Krimpen en Nora in 't Hout. Hun chef Hijmering keert de rollen nu een keer nog verder om in het kader van de Blauwe Verrassing. Grijp je kans!

Met als kop: Politiechef: 'Wie wil er in mijn schoenen staan?' stond er maandag 15 augustus als Blauwe Verrassing in het Rotterdams Dagblad:

Door kor kegel

Rotterdam - Ton Hijmering heeft schoenmaat 42. ,,Een gangbaar maatje. Daar moeten veel mensen in kunnen passen.'' De politiechef van district Zuid nodigt bewoners uit om ideeŽn aan te leveren: ,,Wat zij zouden doen als ze ťťn dag in mijn schoenen mogen staan.'' De winnaar mag ook daadwerkelijk een dag z'n plan als politiebaas uitvoeren. Ook andere inzenders van bruikbare voorstellen mogen een dagje met de politie meelopen.

,,Geen idee hoeveel reacties ik mag verwachten,'' zegt Hijmering. ,,Ik weet uit ervaring dat er veel enthousiaste burgers zijn die willen meedenken over een veilige woonomgeving, maar wat er aan voorstellen zullen binnenkomen... ik zou het echt niet weten.''

Hijmering wil de burgers daadwerkelijk een stem geven om de veiligheid van de woon- en werkomgeving te verbeteren. Zijn spelregels zijn simpel. Deelnemers aan de ideeŽnwedstrijd moeten in het politiedistrict Zuid wonen: dat omvat de Rotterdamse stadsdelen Hoogvliet, Charlois en Pernis en de gemeenten Rozenburg, Albrandswaard en Barendrecht.

,,We zoeken als politie op allerlei manieren contact met de burgers,'' zegt Hijmering. ,,In Hoogvliet zitten we aan wijktafels. We hebben ook de directe enquÍtes, waar we onmiddellijk gevolg aan geven. En we kennen het burgerblauw, naast het politieblauw. Daarbij nemen burgers enkele blauwe taken op zich. En dit is weer een andere manier om de buitenwacht op te zoeken en bij het politiewerk te betrekken.''


Actiedag
Hijmering haakt met zijn uitdaging - ,,kom een dag in mijn schoenen staan'' - in op de Blauwe Verrassing. Dat is een campagne, die op 27 oktober uitmondt in een actiedag waarop het politiedistrict Zuid de burger in de hoofdrol wil zetten. Vooruitlopend daarop kunnen bewoners in maximaal tien regels een probleem omschrijven op het gebied van openbare orde of criminaliteit. Vervolgens kunnen ze in maximaal twintig regels omschrijven wat zij eraan zouden doen. Hijmering hoopt extra veel inzendingen los te maken door een dag zijn plekje af te staan aan de bedenker van het beste idee. De winnaar zal op 27 oktober als politiechef zijn eigen plan mogen uitvoeren.


Beste voorstellen
Aanmelden kan tot uiterlijk 1 september. De beste voorstellen worden gekozen in samenspraak met lokale politici en justitie. ,,Ik kan me zo voorstellen,'' zegt Hijmering, ,,dat ook andere overheidsorganisaties hun voordeel kunnen doen met de binnenkomende suggesties. Ook de lokale politiek is tenslotte betrokken bij een veilige woonomgeving. Het is goed als politie, politiek en bewoners informatie aan elkaar overdragen en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.''

Tien andere prijswinnaars lopen tijdens de Blauwe Verrassing mee met inspecteurs of buurtagenten. Aan het eind van de dag wil Hijmering de resultaten met de bedenkers bespreken. Alle andere ideeŽn worden ook op hun bruikbaarheid beoordeeld en zullen uiterlijk op 31 december afgehandeld zijn.


Aanmelden kan tot 1 september naar: Politie Rotterdam-Rijnmond, t.a.v. Ton Hijmering, districtschef Zuid, Antwoordnummer 2496, 3000 VD Rotterdam, onder vermelding van Blauwe Verrassing.