Jenny Olde Monnikhof kleurrijk keramiek
Dit artikel is geplaatst op Sep 5, 2005

  
 
Jenny toont hier op de foto haar beeld Mixed Media. Het is gips afgelakt met acrylverf vandaar de titel mixed media.

Jenny raakte in een geanimeerd gesprek met dagburgemeester Mario Bosch. Op de opening in gesprek met Mario Bosch over de wijk. Dat er zoiets boeiends in de wijk als een dagburgemeester, vond ze leuk.

Al vele jaren maakt Jenny Olde Monnikhof kleurrijke keramische beelden met een eigen beeldtaal en lijnenspel. Haar objecten stralen vrolijkheid en onbevangenheid uit. De krachtige vormgeving, gecombineerd met het speelse kleurenspel knipogen naar het leven. Haar objecten hebben altijd, naast een zwart-wit stelling, een palet van primaire kleuren, dat aan Cobra doet denken. Zij laat zich o.a. inspireren door Miró, Calder, Dubuffet en Legér. Het glazuren en het daarop volgende bakken blijft een spannend proces, omdat nooit precies van tevoren is te bepalen hoe een object uit de oven komt. Zij schroomt dan niet om de kleuren naar eigen idee bij te stellen. Als laatste vervolmaakt zij haar keramische objecten met alledaagse kleine dingen om daarmee een optimaal eindresultaat te krijgen. Naast glazuur bewerkt zij haar objecten nu ook geheel met acrylverf en een glanzende afdeklaag.

Naast het werken met klei probeert zij sinds kort haar kleuren ook in glas tot uitdrukking te brengen d.m.v. glasfusing (glas versmelten). Ook daarin weet ze met heldere kleuren vrolijkheid te brengen in haar objecten.

Het werk van Jenny Olde Monnikhof steunt op een jarenlange samenwerking met Margot Spiegel-Kraemer. Zij ontwikkelde haar technieken, vaardigheden en gebruik van glazuren als leerling van Margot. Bij haar leerde ze het echte vakmanschap, nadat ze haar eerste schreden op keramiekgebied gezet had tijdens een pottenbakcursus . Jarenlang heeft ze het werken met klei en glas als hobby uitgevoerd, naast een drukke baan. Sinds twee jaar houdt zij zich volledig bezig met het maken van haar objecten. Ze werkt nu in haar eigen atelier thuis en in het atelier van Margot, waar alles gebakken wordt. Voor het glas gaat ze een aantal keren per jaar werken in het glasatelier Van Tetterode te Amsterdam.