60 jaar geleden

02-11-2014

Op 2 november 1954, bij het plaatsen van dit artikel precies 60 jaar geleden, werden de eerste huizen van Pendrecht feestelijk opgeleverd.


60 jaar geleden


Zaterdag 2 november was het precies 60 jaar geleden dat het eerste blok woningen van Pendrecht werd opgeleverd. Het blok aan de Oldegaarde 988-998 omvatte 6 eengezinswoningen en een aanbouw die het eerste onderkomen van Onze WoonGemeenschap (OWG) zou worden, in de zijgevel van het achterste huis zat de op 29 maart 1954 door Meijer Frenkel gelegde eerste steen. Tussen de woning op nummer 998A en het kantoor op nummer 998B was zelfs een verbindingsdeur en het zal daarom niet toevallig zijn dat secretaris-penningmeester Meijer Frenkel dit huis toegewezen kreeg.

De eerste Pendrechtenaar in toonaangevende woning

De oplevering van het eerste rijtje woningen was op 2 november 1954 en werd een feestelijke gebeurtenis: wethouder Jan Meertens van Volkshuisvesting hield een toespraak en reikte daarna de sleutels uit aan de zes gelukkigen. Meijer Frenkel kreeg als eerste de sleutels zodat hij kan worden aangemerkt als de eerste Pendrechtenaar. De vijfkamerwoningen waren voor die tijd heel modern, een bijzonderheid waren de tuimelramen op de slaapverdieping die om een horizontale as draaien waardoor ze ook aan de buitenzijde gemakkelijk gezeemd kunnen worden.

Helaas bleek renovatie niet mogelijk

Het eerste woonblok van Pendrecht is helaas niet bewaard gebleven. Rond de eeuwwisseling werden de bewoners benaderd voor renovatie van hun woning. De Nieuwe Unie (opvolger van OWG en de voorloper van het huidige Woonstad Rotterdam) deed in 2001 een nader bouwtechnisch onderzoek en besloot dat de renovatie niet meer rendabel was. De bewoners werden door dit bericht overrompeld. Sommigen hadden zich erop verheugd te blijven wonen op deze historische plek. Er kwam een speciale beheergroep om hun herhuisvesting goed te regelen. Sloop en nieuwbouw lieten daarna de nodige tijd op zich wachten. Enkele huizen werden tijdelijk voor andere doeleinden gebruikt. Er was een clubhuis van de buurmoeder, Claudette de Agua Rosada met een groot kapoentje erop en het jongerenproject, de Antennes van Charlois' Welzijn, had er een eigen onderkomen. Het einde was onvermijdelijk: in de zomer van 2004 werd het blok met de grond gelijk gemaakt. Kort voor de afbraak werd de historische eerste steen verwijderd en opgeslagen bij de Nieuwe Unie. De steen werd aan de zorg van de dagburgemeester en bevindt zich nu in de Geluksmuur bij de Zijpe.

Huisnummering bleef

Op 16 mei 2007 heeft toenmalige deelraadslid Ed Goverde de eerste paal geslagen voor de nieuwe woningen op deze locatie. De bouw van het project De Eilanden I verloopt voorspoedig en in het voorjaar van 2008 zijn de woningen opgeleverd. De huizen op de plek van het toenmalige eerste blok hebben precies dezelfde nummers gekregen als hun voorgangers, alleen het laatste huis heeft geen toevoeging A meer. Net als de oorspronkelijke woningen hebben de nieuwe huizen puntdaken. Later werd het project Eilanden II in de Herkingenbuurt gerealiseerd met dezelfde eengezinswoningen. Zij bepalen met de karakteristieke galerijflats het beeld van Pendrecht langs de Oldegaarde.